Liefde is...houden van je eigen goud

Hero image - ZeelVis-IT

Liefde is een werkwoord. Wat je erin stopt, krijg je (meestal) terug. Want als je de liefde leuk, betekenisvol en sprankelend wilt houden, dan moet je er wel iets voor doen. Dat geldt op heel veel vlakken; denk aan je relatie, vriendschap, kinderen. Eens? Maar…. hoe zit dat met jouw werknemers?

Ook uit het veertiende HR-Trendonderzoek onder bijna 2000 HR-professionals (Berenschot, AFAS Software en Performa HR) is ook dit thema dominant; de krapte op de arbeidsmarkt. Het is niet alleen moeilijk om aan goed gekwalificeerde mensen te komen, ze behouden voor je organisatie is een even grote kunst.

Fluitend naar het werk

Is het behouden van medewerkers een utopie? Zeker niet! Veel werkgevers zitten vast in een vastgeroeste HR cyclus die al jaren bestaat. Vaak vormgegeven vanuit top-down gestuurde competenties en doelen die niet of bijna nooit na te streven zijn. Motiverend is wat anders. Verder wordt onze agenda gevuld met bila’s, routines, stand-ups, OMT’s etc. waardoor er weinig tijd overblijft voor de dingen die er misschien wel echt toe doen. Wat nou als wij als werkgever, leidinggevenden of nog beter ‘coach’, deze tijd of in ieder geval een groot deel van deze tijd gaan gebruiken om echt in gesprek te gaan met onze werknemers? Leuk idee, vind je niet? Want zeg nou eens eerlijk, weet jij hoe zijn of haar partner heet en waar hij of zij werkt? Hoe de (eventuele) kinderen heten en wat ze studeren, zijn of haar favoriete tijdsbesteding is naast het werk? De favoriete vakantiebestemming van het gezin? Maar zeker ook, hoe zit jouw medewerker in zijn of haar vel. Is de medewerker belast met eventuele zorg voor gezinsleden of familieleden? Kun je hierin faciliteren? Welk talent zou hij of zij graag nog benutten en kunnen benutten in het werk?

Ik daag je uit om je eens echt te verdiepen in jouw medewerker(s). Mensen willen zich gezien voelen; dat jij je als werkgever, leidinggevende of coach in hem of haar verdiept hebt, maakt een groot verschil. Grote kans dat dit leidt tot meer focus, talent ontwikkeling en motivatie. Het bevordert het werkplezier en uiteindelijk de binding met de werkgever. De factor menselijk talent en het binden en boeien van goud aan boord is namelijk cruciaal voor het voortbestaan van de organisatie. Ik hoef je niet te vertellen dat dit ook een positieve uitwerking zal hebben richting naar klanten en of cliënten.

Mensen die goed in hun vel zitten worden laadpalen voor anderen

Denk eens aan die collega die lachend of zingend binnenkomt? Ikzelf ben mijn laadpaal al een aantal keer tegen gekomen. Die ene collega die in is voor een grapje, of zingend of neuriënd langs loopt, een oprecht praatje maakt, een kopje koffie of thee voor je haalt. Het geeft mij gelijk positieve energie en heb nog meer zin in de (werk)dag die voor mij ligt.

Onlangs heb ik dat ook in mijn huidige werkgever gevonden. Er wordt gezien waar mijn krachten liggen, en daarin mag ik meedenken, een plan maken en wellicht wat gaan betekenen voor jouw organisatie; ik kan je vertellen, dat voelt super goed!

Nieuwsgierig geworden? Houdt dan mijn blogs in de gaten. Ik neem je graag mee op reis in de wereld van HR en digitalisering.

Laura
HRM Consultant